Du kan vælge mellem 3 forskellige typer til forkælelse af barnet eller den voksne. Her finder du typerne:
- Adventskalender
- Julekalender
- Pakkekalender
Dybest set, er de tre ting det samme. Adventskalender er fra det engelske ord som betyder pakkekalender. Og julekalender er det, der opfandt den anden type. For en julekalender startede ud med at være en papside med låger af pap. Disse 24 låger dækkede over en tegning/billede. Med tiden blev julekalenderen forandret, så lågerne dækkede over legetøj eller slik. Og siden har det udviklet sig, så en julekalender ikke er den typiske slik eller Lego kalender, men også et udvalg med stort set alt andet som i den viste inspiration ovenfor.
Pakkekalender til børn hvornår?
En ny kalendergave hver dag i julen, er en sød og super hyggelig ting for både de små som forældre. Men du kan ikke give en pakkekalender til baby dog. Det tidligste start tidspunkt for at give barnet en pakkekalender/julekalender med slik eller legetøj, er omkring 2 års alderen.
Først omkring 2 år vil pigen eller drengen forstå det med kalendergaver. Her vil julesokken der indeholder en gave hver dag til åbning om morgenen, være det kloge valg. En Lego kalender eller pakkekalender der hænger på væggen med 24 gaver, kan være for fristende, og give barnet lyst til at alle pakker/låger skal åbnes her og nu.
Ved 3 års alderen vil barnet have bedre forståelse for, at det kun er én gave per dag. Det gør, at der er chance for at han/hun ikke vil tømme Haribo, Kinder, Smarties eller anden kalender på en gang.
En julesok er en glimrende tradition. Den forpligter bare for dig som forælder. Du skal huske at putte en ny kalendergave i sokken hver aften. Det det at stå med en lille pige eller dreng en morgen, som er i totalt vildrede om hvorfor julemanden ikke har lagt en gave – Det kræver hurtig tænkning. Helt ligesom det ikke går, at have glemt at købe 24 kalendergaver.
Historien bag pakkekalenderen?
Kender du ikke til historien bag den årlige pakkekalender/julekalender tradition?
Julekalenderen tog sit indtog blandt den brede befolkning i Danmark omkring 1930 hvor tradition fra Tyskland blev udbredt. Børnenes julekalender var den første datokalender, der bød på 24 numre med vers bagved ala den kendte U-landskalender.
Hurtigt blev traditionen videreudviklet hvor pakkekalenderen i den vante form blev udbredt i tiden efter anden verdenskrig. I starten var udvalget og ideerne ikke så raffineret som i dag, hvor du som vist her på siden, kan finde pakkekalendere med alverdens indhold til alle slags gavemodtagere. Selv Dansk Tipstjenestes skrabekalender der blev udgivet i 1994, er blevet en fast tradition i mange familier.
Julesok eller adventskalender som alternativ?
Alternativet til pakkekalenderen kunne være den klassiske julesok som de små er bedre til at administrer eller adventsgaver som især er velegnet til teenagere.
Julesokken som er en amerikansk tradition er den perfekte løsning til de børn der ikke kan administrer at have 24 pakker hængende foran snuden på en. Derudover er det også den gode løsning til forældrene, for så behøver du ikke nødvendigvis have alle 24 pakker købt, indpakket og hængt op fra den 1 december og frem.
Adventsgaver er den ideelle løsning til de store børn som ikke bliver specielt glædelig overrasket og har forventningens glæde over en daglig pakke som nissen nok ikke kommer med alligevel, er de 4 søndagsgaver der gives på hver adventssøndag det rigtige valg.